Riječ, dvije o eksploataciji radnika

… povodom Praznika rada

 
Ako je netko eksploatator radnika, onda je to Centar za radničke studije.

Radnika zapošljava poduzetnik, isplaćuje mu novac umanjen za nezanemariv iznos koji uzima država da bi, između ostalog, financirala Centar za radničke studije. Da ne bi bilo zabune, Centar za radničke studije radnicima ne isplaćuje ništa.

Uzimanje novca radnicima bez njihovog pristanka doprinosi njihovoj potlačenosti i obespravljenosti. To je ta “subverzivna” eksploatacija, savršen zločin! Svi vole radnike, s njima ne možeš pogriješiti. Svi alternativci, penzioneri, mladi i nezaposleni suosjećaju s radnicima, u najmanju ruku, onako metafizički. “Subverzivni” eksploatatori su čak i sebe uvjerili da rade za “opće dobro”.

Kada netko o eksploataciji radnika govori kao o nekoj apstrakciji, upirući pritom prstom u arhetip poduzetnika-poslodavca kao u neko ultimativno zlo, gotovo u pravilu se radi o nekom obrambenom mehanizmu u pozadini. U ovom slučaju, o projekciji odnosno formiranoj reakciji.

Projekcija je obrambeni mehanizam kod kojeg se vlastite neprihvatljive osobine pripisuju drugima (eksploatiranje radnika), dok se kod formirane reakcije vlastite neprihvatljive osobine prikrivaju ispoljavanjem ponašanja suprotnog od neprihvatljivog (“borba protiv eksploatacije radnika”).

Kada je istina neugodna, potreba ega za obranom od frustracije onemogućava suočavanje s realitetom. Evo nekoliko pitanja (što retoričkih, što konkretnih) u tu svrhu:

  • Imaju li u planu i programu Centra za radničke studije neki praktični, volonterski rad (npr. kopanje kanala, asfaltiranje, rad u kamenolomu i sl.) kojim bi stvarno pomogli radnicima ili rad samo metafizički “propituju”?
  • Koja svrha Centra za radničke studije opravdava njihovo financiranje novcem istih tih radnika protiv čije eksploatacije se bore? “Koherentna kritika kapitalizma u javnom prostoru”? Što to uopće znači, prevedeno u konkretne, opipljive termine?
  • Bi li radnici dobrovoljno financirali emisiju “Peti dan”? (Ili je njima peti dan samo dan prije radne subote?)
  • Misle li teoretičari iz Centra za radničke studije i na sebe kada govore o “parazitima na grbači radnika”?

Uvijek se iznova iznenadim koliko ‘velikih’, ‘učenih’ riječi neki ljudi mogu izgovoriti i stvoriti privid da su rekli nešto jako pametno i važno, vrijedno financiranja, a da zapravo nisu rekli ništa. U to ime, ovaj blog post je kraći nego obično i služi samo kao još jedan podsjetnik na što odlazi novac poreznih obveznika.

Sretan nam svima Praznik rada!