KVOTE ZA OVCE – Black sheep matter!


Odlukom državnog Povjerenstva za opću ravnopravnost životinja naloženo je da svi pastiri koji u toru imaju broj ovaca koji prelazi deset moraju imati jednak broj crnih i bijelih ovaca. Ova odluka potaknuta je namjerom da se stane na kraj negativnim konotacijama koje izraz “crna ovca” nosi sa sobom. Udruga Prijatelji životinja, naglašavajući svoje suosjećanje s crnim ovcama, izrazila je negodovanje navedenim izrazom smatrajući da je bilo koja ovca, pa tako i crna, bolja od bilo kojeg čovjeka.

Zbog rjeđe incidencije crnih ovaca u populaciji ovaca, pastiri su se našli u nemogućoj situaciji: kako ispoštovati zahtjeve Povjerenstva za opću ravnopravnost životinja kada je crnih ovaca jednostavno –  manje. Neki su se odvažili uvoziti crne ovce iz inozemstva, no to im je stvorilo dodatne troškove zbog kojih je patila njihova konkurentnost na tržištu. Neki drugi su se prema dobrim starim balkanskim običajima dosjetili da bi bijele ovce mogli ofarbati u crno. Standardne boje za kosu nisu bile adekvatne pa se otvorilo novo tržište boja za ovce (pod sloganima: Možda je rođena crna, a možda je to naša boja!, Crna je nova bijela!), zbog čega su proizvođači zadovoljno trljali ruke.

ofarbana ovca

Inspektori su redovito izlazili na teren, ali nisu uspjeli naplatiti nijednu kaznu zbog kršenja ravnopravnosti životinja pa su ubrzo počeli sumnjati da tu nešto ne štima. Pokrenuli su akciju s promotivnim spotom, čiji je glavni protagonist Vuco sa svojom pjesmom Crna ženo prepjevanom na način da glasi: Hej, crna ovco, jesi l’ crna il’ ofarbanaaa? – i započeli diljem Lijepe naše prikupljati uzorke crne vune kako bi utvrdili koja je ovca prava crnka, a koja umjetna.

vuco_razanj_625

No, ova priča nije crno-bijela. Pastiri su primijetili da su bijele ovce postale nezadovoljnije, osjećale su da su crne u odnosu na njih nepravedno pošteđene klanja i ostalih neugodnosti, moraju se manje truditi da budu nagrađene, a sve to kako bi se očuvao njihov broj i pritom izbjeglo plaćanje kazne državi. Potaknuti tom diskriminacijom bijelih ovaca, pastiri su pokrenuli svoju kampanju:  Briga te za vune boju dok jedeš janjetinu moju!, najavljujući skoro blokiranje prometnica.*

 

________

* Satira je književni oblik u kojem se kritički ismijava pojedinca, skupinu, državu ili vlast. Često se koristi kao sredstvo političke borbe. (Wikipedia)