Luna Morado: Zašto je napad na lakonotne umotvorine Vjekoslave Huljić pucanj u prazno

(i zašto je neproduktivno raspravljati o tome “što je pjesnik htio reći” kada su u pitanju umjetnost i estrada)

Nišan na krivoj meti

Umjetnici (pa tako i pjesnici, neovisno o kvaliteti) samo reflektiraju postojeće stanje u društvu, oni nisu i ne mogu biti uzrok problema na koje se referiraju određeni kulturološki orijentirani krugovi.

Iako se nekima može učiniti vrlo prikladnim, okrivljavati Vjekoslavu Huljić zbog načina na koji prikazuje hrvatsku ženu (gle generalizacije!) u najmanju ruku je smiješno. Toliko smiješno da podsjeća na one fanatične američke roditelje kojima je za problematična ponašanja mladih kriv Marilyn Manson.

Selektivno generaliziranje

Tko uopće može tvrditi da se sporni stihovi odnose na hrvatsku ženu općenito, a ne na jednu epizodu, jedan trenutak (slabosti) u životu jedne žene? Zar ta ista Rozga u jednoj drugoj pjesmi ne kaže da “ne treba zavjet, papir niti vezu” i ostavlja muškarca pred oltarom jer se ne želi vezati?

Kada bi čarobnim štapićem učinili da sve pjesme koje portretiraju hrvatsku ženu kao slabu nestanu, ta hrvatska žena ne bi bila ništa manje slaba, ništa manje ovisna o muškarcu, ništa manje potplaćena i ništa manje zlostavljana…Well, guess what, hrvatska žena nije takva zbog pjesama Vjekoslave Huljić, in the first place.

Štetan utjecaj stihova

Govori se o štetnom utjecaju stihova na djecu i mlade (10 do 17 god.) kao da su ta djeca i mladi potpuno uniformni i lišeni sposobnosti razmišljanja. Budimo realni, koliki može biti utjecaj stihova na razvoj njihove ličnosti u usporedbi s utjecajem faktora kao što su ličnost majke i oca, odgoj, sredina odrastanja, vršnjaci itd.

Ovaj napad na Rozginu pjesmu ne da neće promijeniti ničiji stav prema spornoj tematici, nego će samo učvrstiti postojeće stavove onih koji podržavaju Remi i onih koji podržavaju Rozgu.

Tko je uopće mjerodavan propisivati kako se žena (generalizacija!) treba osjećati, čemu treba težiti i s čime se identificirati?

Osnaživanje žena je proces čiji fokus treba biti na relevantnim stvarima koje daju rezultate, npr. edukacija. Oni, kojima je zanimljivije bavljenje fasadom umjesto temeljima, mogli bi malo razmisliti o ovome što je rekao Jung: "Sve što nas iritira kod drugih može nas dovesti do razumijevanja nas samih."